YKPYKP'nin açıklamalarıYKP: SAĞLIK HAKTIR SATILAMAZ!
yazarın tüm yazıları:

YKP: SAĞLIK HAKTIR SATILAMAZ!

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP sağlıktaki son gelişmeleri değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Gündeme yeni bir konu daha düştü!

Yılın başında geçirilen ‘sağlık fonu’ yasası ile sağlığın paralı veya parasız olması tartışması başladı…

Konuyu neresinden tutarsanız tutun tam bir keşmekeş yaşanmaktadır.

2007 yılında yeni sosyal güvenlik yasası tartışması sırasında benzer yasa bu taslağın içindeydi. Taslağı meclise sunan CTP idi, muhalefet eden UBP… Zaman geçti, yasayı meclise sunan ve geçiren UBP oldu, muhalefet ise CTP… Acentalar TC’nin dayattığı neoliberal politikaların uygulanmasında bulundukları yere ve zamana göre pozisyonlar geliştirmektedirler… Bu kabul edilemez!

CTP’liler aniden parasız sağlığı hatırladılar… Gene 2007’deki yeni sosyal güvenlik yasası taslağı tartışmaları sırasında Sağlık katkı paylarını savunan CTP’lilerin bugün parasız sağlığın akıllarına gelmesi ilginçtir!

UBP ise bu yasayı geçirerek hangi sınıfın ve zümrenin partisi olduğunu ortaya koyması bir yana Ankara’dan gelen her türlü talimatı sektirmeden uygulayan ‘hızlı acenta’ olma özelliğini de elinde bulundurmaya çalışıyor!

Böylesi bir ortamda en ilginci katlanarak toplanan sağlık fonu paralarıdır. Sosyal Güvenlik sistemini düzenleyen Kıbrıs’ın kuzeyindeki yasalar zaten bu amaç için de prim toplamaktadır. Örneğin Sosyal Sigorta yasasının Madde 136’da “fon gelirinin her sigorta kolu için ayrılacak karşılıkları” diyerek yasa içinde belirlenen 7 sigorta için yani (i) iş kazası ve meslek hastalıkları, (ii) hastalık, (iii) analık, (iv) malullük, (v) yaşlılık, (vi) ölüm ve (vii) işsizlik sigortaları için ayrı ayrı hesap açılmasını öngörmektedir.

Bunun yanında devletteki memurları kapsayan 26/1977 sayılı Emeklilik Yasasında öngörülen Emeklilik Sandığı Fonu ise hiç oluşturulmadı…

Yani yönetenler aslında yasalarla kendilerine emredilenleri yapmadı, fonlar toplanmadı ya da toplananlar amacı için kullanılmadı…

Böylesi koşullarda yeni bir yasa ile başka bir fon oluşturulmaktadır. Bunun da doğru kullanılacağının ciddi şüpheleri vardır. Ama bunun yanında genel bir hak olması gereken parasız sağlık CTP hükümetleri döneminde geçirilen Sosyal Güvenlik yasası ile delinmiş ve bir anlamı ile çıkarılacak Tüzüklerle bakanların inisiyatifine terk edilmiştir. Bu gelenek UBP hükümetinde de devam etmektedir.

Sağlık Fon, Hastane Fon yasaları gibi ve diğer sağlıkla ilgili yasaların belirttiği tüzüklere dayanan UBP kendinden önce gelenlerin başlattığı paralı sağlık sistemini daha ileriye taşımaktadır.

CTP’ye yakınlığı ile bilinen bazı teorisyenlerin bu katkılara karşı çıkıyormuş gibi davranmaları ‘gönüllü bağış’ önerisi ile konuyu saptırmaktan başka bir şey değildir.

Sosyal Güvenlik sistemini düzenleyen yasalarda öngörülen üzerinden işverenin ve devletin kendi paylarını ödemesi halinde bu tip sorunlar ciddi şekilde çözülecek ama sermayenin partisi UBP yasaları çalıştırmak yerine faturayı gene çalışanlara çıkarmayı uygun görüyor… Bazı teorisyenler ise bu yasaların çalıştırılmasını ve işverenin payını ödemesini değil gene çalışandan ‘bağış’ adı altında para toplanmasını önerebilmektedir. Sol liberalizmin sularında gezinenlerden daha fazlasını beklemek saflık olurdu…

Kıbrıs’ın kuzeyinde sağlığın metalaştırılmasını en yakından yaşamaktayız. Denktaş’ın hastahane günlerinde ‘hastahaneden canlı yayın’ bir kişinin sağlık sorunlarının aktarımı mı yoksa özel hastahanenin ‘hizmetlerinin’ (!!) reklamı mı yapılıyor  çok net değildi ama sonrasında ‘canlı yayın’ süreci devam etti, bazı, politikacı ve tanınmış kişilerin hastahaneye gitmesi sonrası düzenlenen basın toplantıları sağlığın metalaştırılmasının en net örneğini oluşturdu…

Özel hastahaneler gizli reklama hız verirken yapılan her işlem özel haber diye gazetelerde, TV’lerde yayınlatılması kelimenin tam anlamı ile reklamdır. Ama buna bazı sendikaların da alet olması ilginçtir!

Bazı sendikalar bu özel hastahanelerle antlaşmalar yapması da gazete ve TV’lerde boy boy haber oldu. Sağlığın metalaştırılması bu seviyeye indirilmişken, bu antlaşma yapan sendikaların bir kısmının parasız sağlık talebini dile getiren açıklamalar yapması da dikkat çekicidir.

Parasız sağlık hizmeti temel bir haktır, satılamaz…

YKP, en temel insan haklarından biri olan herkese parasız, kaliteli sağlık hizmeti için mücadelede kararlıdır.

YKP, sağlığın serbest piyasada alınıp satılacak bir metaya dönüştürülmesine karşı mücadelesini yükseltecek, mücadele edenlerle dayanışmasını sürdürecektir…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
368AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin