İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Emir Taşcıoğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın, inşaat şantiyeleri başta olmak üzere, iş risklerinin yüksek olduğu tüm işyerlerinde hemen uygulanmaya başlamasını talep etti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı da konuyla ilgili denetimleri ivedilikle başlatmaya davet etti.
Taşcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, inşaat şantiyelerinde her türlü iş sağlığı ve güvenliği önlemini almanın yasal zorunluluk olduğunu da kaydetti.
Konu ile ilgili açıklama şöyle:
Basından öğrendiğimiz kadarıyla geçtiğimiz Perşembe günü, İskele’de yapılan Savcılık ve Mahkemeler binası inşaatında, yüksekte kalıp işi yapmakta olan 36 yaşındaki Abidin Özdemir adlı bir işçinin 12 metrelik asansör boşluğuna düşmesi suretiyle ciddi bir iş kazası meydana gelmiştir. Kaza sonucunda ağır yaralanıp hastaneye kaldırılan işçinin sağlık durumu hala daha ciddiyetini korumaktadır.
Yetkililerden elde edinilen bilgilere göre, medyada her gün reklamları yayınlanan büyük bir inşaat şirketinin müteahhitliğinde yapılan inşaatın şantiyesinde çalışanların güvenliğini yok sayarcasına gerek asansör kuyularına gerekse yüksekte çalışmaya yönelik herhangi bir iş sağlığı ve güvenliği önlemi alınmamıştır. Oysa inşaat şantiyelerinde her türlü iş sağlığı ve güvenliği önlemini almak yasal zorunluluktur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği olarak, yürürlükte olan 25/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın inşaat şantiyeleri başta olmak üzere iş risklerinin yüksek olduğu tüm işyerlerinde hemen uygulanmaya başlamasını ve bu uygulamanın etkin denetiminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ivedilikle yapılmasını talep ederiz.
Meydana gelen bu iş kazası sonucunda çalışanın hayati tehlikesi sürmekle birlikte; ilgili şirket de hem işgücü ve iş kaybına uğramış hem de diğer çalışanların moral durumlarından dolayı iş verimi azalmıştır. Bunun yanında olası tazminat kayıpları da potansiyel olarak durmaktadır. Diğer bir deyişle iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması neticesinde olan bir iş kazası hem işçinin ve ailesinin, hem işin kendisinin hem de işverenin maddi manevi kayıplarına sebep olmakta, toplumsal servetimiz heba olmaktadır.
Meydana gelen iş kazasının ve sonuçlarının takipçisi olacağımızı belirtir, kamu ve özel tüm işyerlerini, bir an önce İş Sağlığı ve Güvenliği denetimlerini yaptırıp risk analiz raporlarını hazırlatmaya ve ilgili bakanlığı da etkin iş sağlığı ve güvenliği denetimlerini başlatmaya çağırırız.