toplumsal muhalefetsendikal hareketBasın - Sen: Koruma değil terör!
yazarın tüm yazıları:

Basın – Sen: Koruma değil terör!

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Basın – Sen Genel Sekreteri Canan Onurer, Denktaş’ın dün yapılan cenaze töreninde basın mensuplarının yaşadığı uygulamaları protesto ettiklerini açıkladı.

Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın dün gerçekleştirilen cenaze töreninde gazeteci ve basın emekçilerine yönelik kısıtlayıcı, yasaklayıcı ve taciz edici tavır ve uygulamaları protesto ediyoruz.

Rauf Denktaş’ın naşının defineyle sonuçlanan törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki bölümünde basın emekçilerinin çok kısıtlı bir alanda çalışmak zorunda bırakılması; belirli ajans ve kanalla dışında diğer basın kuruluşlarına fazladan sınırlama getirilmesi basının haber ve görüntüye ulaşma özgürlüğünün ihlali aynı zamanda anayasada karşılığını bulan eşitlik ilkesine aykırıdır.

Tüm basın çalışanlarının rahat bir şekilde çalışmalarına olanak sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi gerekirken yasaklamalarla törene bir disiplin getirilmeye çalışılırken, her basın emekçisinin haber ve görüntüye ulaşmasını sağlayamamakla disiplin yerine kaos yaratılması sonucu yaratılmıştır. Bu kabul edilemez.

Öte yandan cenaze töreni sırasında basın mensuplarını tartaklayan, itip kakan, kötü muamele eden koruma görevlileri de tavırlarını yeniden gözden geçirmek zorundadır.

Özellikle Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ‘korumakla’ görevli ekiplerin basın emekçilerine yönelik kötü muamelesinin kabul edilebilir bir yanı yoktur.

Basın emekçileri görevlerini yapmak, özgür ve daha rahat koşullarda habere görüntüye ulaşmak istiyor.  Özellikle görüntü ve fotoğrafta her basın emekçisinin farklı bakış açısının farklı sonuçlar yarattığı, farklı sonuçların ise basın için zenginlik, çeşitlilik anlamına geldiği, bunun da çok sesliliğin temelini oluşturduğunu unutmamak gerek.

Bu bağlamda, habere ulaşmak okuyucusuna, izleyicisine haberi, haberi oluşturan görüntüyü en iyi ve farklı şekilde ulaştırmak isteyen basın emekçilerini itip kakan, söz ve fiziki olarak taciz ederek, dar bir alana sıkıştırarak görüntü almasına izin vermeyen; bununla da yetinmeyerek kurulan yetersiz platformun önüne polis ekiplerini dikerek çalışmalarını daha da zorlaştıran anlayışı reddediyoruz.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin