toplumsal muhalefetsendikal hareketEL-SEN: "Kıbrıs Türk halkı ve örgütleri ayağa kalkmalıdır"
yazarın tüm yazıları:

EL-SEN: “Kıbrıs Türk halkı ve örgütleri ayağa kalkmalıdır”

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Tuluy Kalyoncu yayımladığı bir basın açıklaması ile Kıb-Tek’in devre dışı bırakılarak elden çıkarılmaya çalışıldığını söyleyip “Kıbrıs Türk halkı ve örgütleri ayağa kalkmalıdır” dedi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Göreve geldiği 2009 Nisan genel seçimlerinden beri, halkımıza yazılı ve sözlü olarak verdiği tüm sözlerin tersini yapan Ulusal Birlik Partisi Hükümeti (UBP) son olarak Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK)’nun özelleştirilmeyeceğini daha birkaç gün önce Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)’nın düzenlediği sempozyumda dile getiren enerjiden sorumlu bakanına rağmen söylediklerinin tersi uygulamalarına devam ediyor.

Ülkemizde elektrik üretim alanında faaliyete geçtiği 2003 yılından beridir her yıl zarar ettiğini beyan ederek 2010 yılı sonuna kadar yaklaşık 100 milyon TL zarar açıklayıp devlete tek kuruş kurumlar vergisi vermeyen ve kötü işletmeciliği nedeniyle kendisine ait santrallerde sık sık meydana gelen arızalar sonucu devreden çıkmaları neticesinde elektrik arzında sorunlar yaşamamıza neden olan AKSA A.Ş. isimli özel firmaya, mevcut sözleşme ile verilene ek olarak üreteceği elektrik için yeni alım garantisi verilmeye çalışılmaktadır. K.K.T.C. elektrik santralleri kurulu gücünün yüzde 32’sine sahip olan ve mevcut alım garantili sözleşme nedeniyle 2010 yılı itibarı ile tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 43’ünü karşılayan özel sektöre ait santrallerde üretilerek KIB-TEK tarafından satın alınan elektrik fiyatlarının, KIB-TEK’e ait ayni tip santrallerde üretilen elektrik fiyatlarından daha pahalı olmasına rağmen mevcut sözleşmedekine ek alım garantisi verilmeye çalışılması anlaşılır gibi değildir.

Son zamanlarda Sosyal Sigortalar ve Sosyal Güvenlik Yasaları’nda yapılmaya çalışılan ve emekçilerin kazanımlarını geriye götürecek değişiklikler için Avrupa Birliği ülkelerindeki yasaları örnek gösteren ve yapılmak isteneni bir anlamda çağdaşlığın gereği olarak toplumumuza sunmaya çalışan hükümet ve yetkilileri, Avrupa Birliği (AB)’nin dahi arz güvenliğini olumsuz etkileyeceği ve fiyatları yükseltecek olması nedeniyle küçük ülkelerde uygulanmasında sakınca gördüğü yöntemleri ki ülkemizdeki uygulama örneğinde de bu durum ispatlanmış olmasına rağmen sürdürmekte ısrar etmektedir.

AKSA A.Ş. ile KIB-TEK arasında yapılmak istenen ve bu konuda KIB-TEK Yönetim Kurulu’nca 3 Ekim 2011 tarihinde üretilen karara göre; halen yıllık 650 milyon kWh olan ve 2012 yılı Haziran ayında mevcut sözleşmeye göre 700 milyon kWh olacak olan elektrik alım garantisi, 2012 yılı için ek 50 milyon kWh, 2013 yılı için ek 75 milyon kWh ve 2014 yılı için ek 75 milyon kWh olmak üzere ve sözleşme hitam tarihi olan 2024 yılı Mart ayı sonuna kadar toplam 200 milyon kWh olmak üzere ek alım garantisi verilecektir. Buna göre söz konusu özel firmaya 2014 yılından itibaren verilen alım garanti miktarı 900 milyon kWh olacaktır. KIB-Tek’in 2010 yılında faturalandırdığı enerji miktarı yaklaşık 900 milyon kWh’tir. Son iki yıl içerisinde bu oran yaşanan ekonomik kriz nedeniyle neredeyse değişmemiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle de tüketimde ciddi bir talep artışı beklenmemektedir. Bu durumda 2014 yılında faturalanabilecek elektrik enerjisi kadar üretim miktarının neredeyse tamamı yabancı bir özel firmaya verilmiş olacaktır. Bu uygulama üretimin neredeyse tamamının ÖZELLEŞTİRİLMESİ anlamını taşımaktadır.

AKSA A.Ş.’nin ek üretim amaçları için ülkemizde kurmayı taahhüt ettiği santraller, Türkiye’nin Mardin şehrinden sökülüp getirilecek üç adet 11,25 MW (toplam 33 MW) 2001 model kullanılmış santrallerdir. Burada önemli bir diğer nokta ise, mevcut sözleşmeye göre üretilen enerjinin bedeli söz konusu firmaya ödenirken diğer yandan ayrıca bu santraller için de kira bedeli ödenmektedir. Halen yürürlükte olan sözleşmeye göre, 2003 – 2024 yılları arasında söz konusu firmaya yalnızca kira bedeli olarak ödenecek rakam 500 milyon TL iken, yapılmak istenen ek sözleşme ile buna ilave 124 milyon TL daha halkımızdan toplanan elektrik tarife ücretleri ile kira bedeli adı altında söz konusu firmaya sermaye olarak aktarılmış olacaktır. Yapılmak istenen ek sözleşmeye göre kullanıldığı için eskimiş ve yıpranmış olan toplam büyüklüğü 33 MW olan bu santraller için ödenecek kira bedeli 124 milyon TL iken ve bu santraller hiçbir zaman halkın malı olamazken, 2007 yılında KIB-TEK’in yine tarifeler yolu ile halkımızdan topladığı paralar ile toplumun malı olacak şekilde Teknecikte kurduğu 35 MW gücündeki yeni santraller için ödediği meblağ ise,  46 milyon TL’dir.

Sonuç olarak AKSA A.Ş. isimli yabancı bir şirket,  KKTC elektrik ihtiyacının tümüne yakınını karşılayacak ve ürettiği de KIB-TEK tarafından satın alınmak zorunda kalınacağından KIB-TEK tesisleri üretim dışı kalacak ve kendi öz varlıklarımız çürümeye terk edilecek, üretimde özelleştirme bu yolla gerçekleştirilmiş olacağından, çalışanlar da kapının önüne konmuş olacaktır. Halkımız ise, ödediği paralar ile sermaye sahibi yaptığı yabancı bir tekelin dayatacağı yüksek elektrik tarifeleri ile karşı karşıya kalacaktır.

Kıbrıs Türk Halkı, kendi öz varlıkların bir bir elden çıkarılıyor. Yakın geçmişte KTHY’de yaşananlar bugün KIB-TEK’te yaşatılmaya çalışılıyor. Hem de KIB-TEK’i koruyup kollamakla yükümlü olan Yönetim Kurulu üyeleri kullanılarak.

Bu gidişe tüm kurumlarımızla, örgütlerimizle dur demeliyiz. Biz dur demeye kararlıyız. Bu mücadeleyi sadece EL-SEN değil hep birlikte bu adada var olabilmek için vermeliyiz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
368AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin