toplumsal muhalefetsendikal hareketKTOEÖS’den hükümete: “Eşel mobil derhal uygulanmaya konmalıdır”
yazarın tüm yazıları:

KTOEÖS’den hükümete: “Eşel mobil derhal uygulanmaya konmalıdır”

279 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), döviz kurlarının yükselmesiyle çalışanların maaşlarının döviz sepeti bazında yedi ayda yüzde 16’lık bir kayba uğradığına işaret ederek, eşel-mobilin derhal uygulamaya konması için hükümete çağrıda bulundu.

KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek yazılı açıklamasında, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın “döviz kurlarındaki artıştan dolayı ülkenin ucuzlayacağı” ve “eşel-mobilin unutulması gerektiği” yönündeki açıklamalarını eleştirerek, “Aralık 2010 – Temmuz 2011 tarihleri arasında akaryakıt fiyatlarında benzine ortalama yüzde 27, mazota yüzde 30 oranında zam yapılmıştır. Yedi aylık bir sürede Türk lirasının döviz sepeti ortalaması ile yüzde 16 değer kaybetmesi ve akaryakıt fiyatlarının ortalama yüzde 28 artış göstermesi yeni bir enflasyonist dönemin başladığının göstergesidir” dedi.

Açıklama şöyle:

UBP hükümeti 2011 yılının I. yarısında hayat pahalılığı (HP) ödeneğini kaldırarak maaşları dondurmuştur. Bu uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten beş ay gibi kısa bir süre geçmeden döviz kurlarının yükselmesiyle çalışanların maaşları döviz sepeti bazında yedi ayda % 16’lık bir kayıba uğramıştır.

İşbirlikçi UBP hükümeti 2011 yılının II. yarısında maaşları eriterek çalışanları fakirleştirme operasyonuna girişmiştir. Sayın Maliye Bakanı döviz kurlarındaki artıştan dolayı ülkemizin ucuzlayacağı yönünde kehanetleri olmuştu. Aynı zamanda bir beyanatında eşel-mobilin unutulmasını tavsiye etmişti. Sayın Maliye Bakanının beyanatından kısa bir süre sonra akaryakıt zamları gündeme gelmiştir. Aralık 2010 – Temmuz 2011 tarihleri arasında akaryakıt fiyatlarında benzine ortalama % 27 zam, mazota ise % 30 oranında zam yapılmıştır. Yedi aylık bir sürede Türk lirasının döviz sepeti ortalaması ile % 16 değer kaybetmesi ve akaryakıt fiyatlarının ortalama % 28 artış göstermesi yeni bir enflasyonist dönemin başladığının göstergesidir.

Biz hükümete soruyoruz. Sayın Maliye Bakanının talihsiz açıklamalarından sonra çalışanların yaşam koşullarının zorlaştığı bu dönemde ne gibi önlemler alınacaktır? Maaşların erimesi nasıl durdurulacaktır? Eşel-mobil uygulamasını kaldırmakla çalışanlarından “cepçilik” yapıldığının farkına varıldı mı? Bu yanlıştan hükümet olarak dönülecek mi yoksa kitlelerin mücadelesi ile mi hükümetçilik oyunundan vazgeçilecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
318AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin