habergüncel haber“Dengê Vejînê” etkinliği Cumartesi Gönyeli’de düzenleniyor
yazarın tüm yazıları:

“Dengê Vejînê” etkinliği Cumartesi Gönyeli’de düzenleniyor

333 Takipçiler
Takip Et

Yeniçağ podcastını dinleyin

Koma Çarnewa grubunun da katılacağı “Dengê Vejînê” etkinliği Gönyeli’de, Yalçın Park’ta 11 Aralık, Cumartesi günü saat 19 gerçekleştirilecek…

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 10 Aralık, Cuma akşamı adaya gelecek ve 11 Aralık, Cumartesi sabahı Yeni Kıbrıs Partisi ile Türkiye ve Kıbrıs’taki son gelişmeleri değerlendirecekleri bir toplantı gerçekleşecek…

Toplantının ardından Yeni Kıbrıs Partisi ve Barış ve Demokrasi Partisi, KTÖS Lokalinde saat 10’da bir basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin konulardaki görüşlerini açıklayacaklar…

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı ayrıca “Dengê Vejînê” etkinliğine de katılacak, burada birer de konuşma yapacaklar. Hasip Kaplan 12 Aralık, Pazar günü adadan ayrılacak…

KOMA ÇARNEWA

Çarnewa ile ilgili çıkan bir haber/röprotajde grup ile ilgili bilgi verilmekte… Yazı şöyle:

Başta Koma Dengê Azadî, ardından Koma Amed ve şimdi Çarnewa’da müzikal hayatını sürdüren Serhat Karakaş, sıra dışı tarzı ve sahne performansıyla her zaman kendisinden müzik otoritelerince bahsettiriyor. Yeni çıkan albümleri ‘Zîz’ hakkında ‘Yeni, deneysel, olgun ve müzikal altyapısı güçlü bir albüm’ diyor. Ahmet Kaya’nın ‘Arka Mahalle’(Taxa Jêrê) şarkısını ‘Zîz’ albümünde Kürtçe okuyan ve ‘Onun vasiyetini yerine getirdim’ diyen Karakaş kendi tarzını şöyle tanımlıyor bir soru üzerine:

– Çarnewa’nın kendisine özgü bir tarzı var mı, değişik enstrümanları bir arada kullanıyorsunuz’

– Yıllarca bu işi yapıyorum, bu işin bir ismi yok. Dünyada birçok müzikal gelişme var, bu gelişmeler bir süre sonra endüstri haline geliyor ve diğer ülkelere yayılıyor. Caz, pop, rock, bluss bunlar kendi coğrafyalarında doğmuş ama sonra diğer coğrafyalara açılan birer tarz olmuş. Fakat bizim yaptığımız şu; İçinde Kürt motiflerini taşıyabilmek. Dünyadaki tüm gelişmelerin kullanım şekli diyebiliriz buna. Çünkü yıllarca yaptığımız şarkıların bazıları rock, bazıları etnik normunda. O yüzden yaptığımız tüm şarkılarda farklı denemeler var. Bunları yaparken çok sıradan bir rock tarzında değil de Kürt motifi, Kürt tadını da taşıyan şarkılar yapabilmek’ Bu durumda ya enstrümanda ya da ses ve kendi yorumumuzu kullanıyoruz. Makamları değiştirmemeye çalışıyoruz. Bütün bunları yaparken bir süre sonra dünyanın dinleyebileceği bir tat alıyor. Bugünkü Kürt müziği icra eden müzisyenler, çok da dünyanın dinleyebileceği kapasitede eserler üretmiyorlar. Kürt müziğini bir bütün olarak düşünmek lazım. Dünyaya açılması için sadece Çarnewa ve ya başkası yetmiyor. Birçok müzisyenin bu konuda çalışma yürütmesi lazım. Bu konuda çaba sarf etmesi lazım ve kolay da değil. Çarnewa da öyle bir şey. Tek avantajımız tüm grup elemanlarının folklordan gelmesidir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
334AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin