Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen), “Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı’nın yasallaşması halinde Telekomünikasyon Dairesi’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı” söyleyerek ve özelleştirmeye karşı 23 Temmuz, Cuma günü Mağusa Telekomünikasyon Dairesi’nde 2 saatlik uyarı grevi yaptı.
Tel-Sen üyelerinin daire önünde toplanarak 07.30 ile 09.30 saatleri arasında uyguladığı grev sırasında yürüyüş de yapıldı.
Mağusa Anıt Çemberine yürüyen Tel-Sen üyeleri, çemberde bildiri dağıttı ve yeniden yürüyerek daire önüne geldi.
2 saatlik uyarı grevinin ardından iş başı yapan sendika üyeleri, daire önünde “Telefon Dairesi Vatandır Satılmaz” pankartı açtı.
Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan, burada yaptığı basın açıklamasında, “Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı”nın şimdi yasallaşması halinde ayakları üzerinde durabilen bir yapıya getirilmediğini ve teknolojik yatırımlarla desteklenmediğini belirtti Telekomünikasyon Dairesi’nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.
Telefon Dairesinin sahip olduğu 106 bin telefon abonesini iki katına çıkarabileceğini, 16 bin ADSL abonesini 106 bin telefon abonesine eşitleyebilecek yatırım projelerini hayata geçirebileceğini ifade eden Soysan, bu rafta bekletildiğini söyleyerek projelerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
Soysan, arızalı telefonların arızalarının çalışanların işini yapmadığından değil malzeme eksikliğinden kaynaklandığını ancak bu konuda dairenin iş yapamaz olarak gösterildiğini belirterek, bu konuda gerekli yatırımların yapılmasını ve eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
GSM lisans devirlerinin komik rakamlara yapıldığını ve bundan dairenin büyük zarara uğratıldığını belirten Soysan, gelirlerin artırılması ve giderlerin korunması adına lisans devri ile ortaya çıkan Telefon Dairesinin ara bağlantı sonlandırma ücretlerinin dengesizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini, dairenin zarar etmemesi adına sonlandırma ücretini Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumunun açıkladığı değerlere çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Soysan, şimdi de dairenin, Mobil CDMA sistemi devreye konulduğu zaman mobil iletişime rakip olacağının bilindiği bir dönemde bu sistemlerin tüm hazırlığı tamamlanmış olmasına rağmen hala daha devreye konulmadığını ve ambarlarda atıl vaziyette durduğunu, devreye konulmadığını savunarak, bunun düşündürücü olduğunu ifade etti ve bu sistemin hemen devreye konulmasını istedi.
Birçok bölgede telefon abone sayısı ve ADSL abone sayısını bir anda çok daha yüksek değerlere çekecek olan EMSAN Santral Sistemi’nin devreye konulması beklenirken neden bu sistemlerin devreye konulmadığını soran Soysan, tüm bunların Telefon Dairesi’nin “borçlandırılıp, batırılması ve satıp kurtulmak” için yapıldığını söyledi.
Soysan, konuşmasını; “Unutmayın ki Telefon Dairesi vatandır satılmaz sattırmayacağız” diyerek tamamladı.
Tel-Sen’e grevinde Dev-İş, Türk-Sen ve Kamu-İş de destek verdi.